Trendsessie Digitalisering tijdens het CHIO Rotterdam 2022
De nieuwste samenwerking tussen KPMG, Deltalinqs en RMSC op 24 juni 2022 had als onderwerp Digitalisering in de haven, waar je eigenlijk van alles onder kunt vatten.
Daarom was het goed dat de keynote speech van Johan Smits aangaf wat er te winnen is door digitalisering toe te passen in de supply chains. Het bijgevoegde plaatje geeft goed weer dat verschillende partijen die in de keten moeten samenwerken, op verschillende niveaus acteren rondom digitalisering. Verdere integratie kan pas als de eigen kennis van het goed gebruik van data op orde is. De slag maken naar “integrated” is een stuk moeilijker als bedrijven niet op hetzelfde niveau zitten. Ook in de haven is dit nog een issue.
Belang van data
Standaardisatie van de data, wie is de eigenaar, hoe wordt data gedeeld, kwam meerdere keren terug in de verschillende presentaties – goed afspreken en vastleggen hoe dat geregeld zal worden, is nu een van de uitdagingen. Als dat afgehecht is, kan data delen vergemakkelijkt worden en dat komt de hele haven én de (inter)nationale keten ten goede.
“Albert Heijn zegt nu dat ze eigenlijk geen retail-bedrijf meer zijn, maar een data-bedrijf” – aldus Johan Smits, die nog meer mooie oneliners had en zo de ongrijpbare kant van hoe je data goed inzet, tastbaar maakte o.a. naar Heineken (integratie in vroeg stadium met het Alpherium) en de retail.
Door “Met de meubelverkoper een gesprek te hebben over de vertragingen in de keten van de containers en dus de transporten”, gaf Donald Baan aan hoe duidelijk de disruptie in de keten invloed heeft op ons dagelijkse leven. Een mooi voorbeeld van hoe ver de invloed gaat van onze sector.
Samenwerking
Alles communiceert met elkaar, om zo een efficiënte keten te maken, waarbij het gevaar zit in verschillende oplossingen die niet met elkaar praten. Hoe zorgt de haven ervoor dat er geen individuele oplossingen komen, maar die te integreren.
Portbase, het Port Community System, is zo’n oplossing die laat zien dat een onafhankelijke partij ervoor kan zorgen dat data veilig gedeeld wordt. Dit jaar zijn al 5.000 bedrijven aangesloten die 140 miljoen data-transacties hebben gedaan. De haven is een digitale omgeving geworden en zo kan Maasvlakte 3 “in the cloud” ontwikkeld worden, in plaats van richting Engeland.
Veiligheid
De uitdaging van hoe data te delen, gaf ook Wiebe Buist van DataSafe House – een samenwerkingsverband tussen Deltalinqs, HbR en verschillende grote partijen in de energiesector om op een veilige en verantwoorde manier informatie over de toekomstige energiebehoefte te delen; hoe hou je de data safe, terwijl je die wel deelt. Uitgangspunten zijn confidentialiteit, onafhankelijkheid en accountability. Wie mag welke data wanneer inzien? Dit heeft wel een structurele dialoog nodig.
Vopak is een van de partijen die daarover nadenkt en zichzelf elke keer opnieuw uitvindt, aldus Rob Kraaijenbrink die zich bezighoudt met de digitale transformatie – real time inzicht in de systemen, verkokering binnen het bedrijf niet toestaan en als bedrijf weten waar je verantwoordelijk voor bent, zijn de belangrijkste items om 400 jaar te kunnen bestaan.
Ook de bestuurders zijn hoofdelijk (!) aansprakelijk als je je data security niet op orde hebt! Daarnaar handelen op elk niveau zorgt ervoor dat je de data begrijpt, erop kunt vertrouwen en dan de gegevens als bedrijf kunt delen: Understand – trust – share!
Een mooi haakje terug naar Johan Smits, die het ook al had over het coachen van “leaders” op elk niveau binnen bedrijven die data gedreven moeten gaan werken.
We kregen eveneens inzicht in de praktijken aan boord van een schip of een industriële omgeving; door de Smart Vessel Optimizer van Techbinder in te zetten, beoogt Aldwin Schoot, kan data veilig gedeeld worden, zonder dat er elke keer discussie is over wie wat mag inzien.
Het is fascinerend (en ook een beetje beangstigend) om te zien dat aan boord veel leveranciers hun eigen infrastructuur hebben en dus ook niet de “combinatie/context” van relaties met andere machines kunnen zien. Techbinder maakt een feedback loop – en zo worden de inzichten van data tussen mens en machine verbetert.
Randvoorwaarden
Max Kerkers van KPMG nam de groep in de zaal mee in de randvoorwaarden voor het uitwisselen van veel data en data verkeer – ook mensen met minder goede intenties kijken mee; hoe kunnen bedrijven cyber criminelen buiten de deur houden .
Begin in elk geval met awareness creëren bij je collega’s en personeel en meteen met het zoneren van je netwerken om zo het aanvalsoppervlak te verminderen. Het toch uitvoeren van beveiligingsupdates is maar een van de simpele dingen waar niet altijd aan gedacht wordt.
De moderator van de dag, Menno Taal, bracht nog een aantal stellingen aan, waaronder de vraag van wie er verantwoordelijk zou moeten zijn voor de standaardisatie van data; de overheid of het bedrijfsleven. Wie neemt het voortouw? De zaal vond dat het bedrijfsleven dit moet doen, maar er mag wel snel een betrouwbare standaard komen. Om op de overheid te wachten duurt te lang, maar het is nu nog niet door het bedrijfsleven opgepakt. Wel zijn er mooie initiatieven zoals van DCSA (Digital Container Shipping Association).
Het goed gebruiken van data zou ook hoger op de agenda van C-level mogen staan, werd wel beaamd door het publiek – allen Young Professionals in en rond de haven. Dat zal ook voor versnelling kunnen zorgen, als het vanaf bovenaf meegenomen wordt.
Als laatste bleek weer dat de business modellen die nu succesvol zijn, uitgaan van behoud van eigendom van de data-leverancier, terwijl dit eerder niet echt als belangrijk aangemerkt werd. Nu zien we overal dat bedrijven en mensen zelf de regie willen houden over wie er met welke data aan de haal kan gaan.
Na een interessante, maar ook lange zit, konden de aanwezigen genieten van een netwerkborrel op een van de bijzonderste locaties van het jaar; met uitzicht over de springruiters tijdens de Nations Cup Jumping op het CHIO in het Kralingse Bos.
KPMG, Deltalinqs en RMSC kijken terug op een geslaagd event, bedanken de sprekers en aanwezigen en gaan vol enthousiasme aan de slag met een volgende trendsessie voor Young Professionals – wellicht over ‘working across generations’ waarbij het netwerk van elkaar kan leren. Of hebben jullie andere ideeën voor een onderwerp?